Facebook Pixel

De laatste 4 dagen van het leger van Napoleon

De laatste 4 dagen van het leger van Napoleon

  • Wil je updates over deze reis ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  • Wil je updates over deze reis ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beleef de laatste 4 dagen van het leger van Napoleon

Na zijn vlucht van het Italiaanse eiland Elba waar hij naar verbannen was, zette Napoleon in 1815 voet aan wal in Zuid-Frankrijk. Binnen no time had hij een leger om zich heen verzameld en hij trok over de Alpen via Grenoble en Parijs naar.. Waterloo.

Precies 250 jaar na zijn geboorte organiseert Pitterz in samenwerking met Peter Rohde een fantastische reis. Je gaat het traject beleven dat Napoleon Bonaparte met zijn troepen volgde door België. Wat gebeurde er nou eigenlijk precies? Welke personen en plaatsen speelden een belangrijke rol? Die laatste vier dagen van zijn leger op weg naar de beroemde nederlaag in Waterloo in 1815, waarmee de geschiedenis van Europa werd bepaald. En zelfs de beroemde veldslag zelf ga je beleven.

Een kleine greep uit het programma van de reis

Het bruggetje van Hestrud

Hestrud was de toegangspoort van Napoleon naar Wallonië In dit kleine vredige grensdorpje kwam Napoleon via het nu beroemde bruggetje, België binnen. Een leuke anekdote: Op 14 juni 1815 sprak de beroemde keizer een jongen aan, die hem liet weten dat het geen zin had om verder te gaan. Een voorspellend gesprekje zou later blijken.

Beaumont

Op dezelfde dag, 8 kilometer van Hestrud, in Beaumont, installeerde het leger van Napoleon zijn eerste bivak. Onder de voet van de 34 meter hoge ‘Salamander’ toren om precies te zijn. Napoleon zelf bracht de nacht door op markt in het herenhuis van Maurice Gabriel Joseph Riquet de Caraman.

Kasteel Fosteau

Kasteel Fosteau speelde een belangrijke rol vlak voor de beroemde slag bij Waterloo. Generaal Honoré Reille, commandant van het 2e corps van het Belgische leger nam er zijn intrek, de dag voordat hij Thuin in nam.

De Hoeve van Caillou (de avond voor de veldslag)

Het is de nacht van 17 op 18 juni 1815. Napoleon en zijn Keizerlijke Garde bevinden zich op enkele kilometers van Waterloo in de hoeve van Caillou. De avond voor de Slag worden de plannen nog een keer aangescherpt. De volgende dag moeten de troepen van Wellington worden getrotseerd. Iedereen probeert nog wat te rusten.

Het Wellington Museum

Op de avond van 17 op 18 juni vestigt de hertog van Wellington zijn hoofdkwartier in een Brabantse herberg aan de Chaussée de Bruxelles in Waterloo. Op de avond van de overwinning stelt hij op zijn veldtafel het verslag van zijn overwinning op. Diezelfde tekst verscheen op 22 juni in de Britse krant “Times”, waardoor de veldslag nu onder de naam Waterloo bekend staat. In de voormalige herberg is nu een museum gevestigd wat over verreweg de grootste collectie aan souvenirs beschikt uit de periode van de veldslag.

Het Memorial

Het Memorial 1815 ligt op de frontlinie, precies op de plek waar de Franse en Engelse troepen het tegen elkaar opnamen. Aan de voet van de Leeuw bevindt zich het ondergrondse Memorial 1815. Hier ga je een van de meest bewogen tijden van onze Geschiedenis ervaren, alsof je er zelf bij was. Je wordt begeleid door een soldaat van het leger van je keuze. Hij laat je zien wat nou eigenlijk tot de veldslag heeft geleid

En dan.. beleef je de veldslag zelf

Ieder jaar wordt de slag bij Waterloo herdacht tijdens een groots historisch weekend. Bijna 150 participanten nemen deel aan de reconstructie in het park en de boomgaard van het Laatste Hoofdkwartier van Napoleon. De Keizer en zijn generale staf omkaderen hun troepen gedurende het hele weekend. Je gaat ook kennismaken met de groepen en je krijgt uitleg over de bivakken, je neemt deel aan de maaltijden en je komt alles te weten over hoe het leven in het kamp er aan toe ging.

4 dagen om nooit te vergeten

De reis staat echt bol van interessante bezichtigingen, plekken die een belangrijke rol hebben gespeeld, achtergrondverhalen en bijzondere anekdotes.

Programma

Donderdag 20 juni
Bezoek Hoofdkwartier Wellington | Hestrud (de plaats waar Napoleon met zijn leger België binnen kwam) | Bezoek aan kasteel Fosteau | Rondleiding Biercee Distillery | Bezoek aan Thuin (Belfort – Unesco) | Overnachting in Charleroi
Vrijdag 21 juni
Bezoek aan museum General Gerard | Bezoek aan Le Caillou | Bezoek aan Hougemont Bezoek Ferme de Mont-Saint-Jeane | Overnachting omgeving van Waterloo / Brussel
Zaterdag 22 juni
Waterloo: Het ondergrondse informatiecentrum, het memoriaal, het Panorama van de slag, het wassenbeeldenmuseum en de observatieplek van Napoleon in de buurt van de Belle Alliance.
Zondag 23 juni
Waterloo: Bezoek aan de reconstructie van de slag bij Waterloo bij het laatste hoofdkwartier van Napoleon

Datum

juni 2020

p

Bijeenkomst

De datum voor de informatiemiddag/-avond is nog niet bekend, maar laat gewoon even je gegevens achter op het formulier hierboven, dan houden we je op de hoogte.

Prijs

€ 1.185,- pp

Op basis van 2 personen en een tweepersoonskamer. Als je een éénpersoonskamer wilt, hanteren we een éénpersoonskamertoeslag van € 150,- op de prijs.
Z

Inclusief

Overnachtingen

Ontbijt

Lunch

Diner

Vervoer

Toegang tot alle activiteiten in het programma

Aantal plaatsen

24
Peter Rohde

Peter Rohde

Napoleon kenner & Verteller

  • Wil je updates over deze reis ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Pin It on Pinterest

Share This